Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Neem een kijkje bij onderstaande vragen en kijk of ik daarmee je vraag kan beantwoorden.

Veel gestelde vragen

Wat is een doula?

Het woord ´doula´ komt uit het Grieks en betekent ´dienende vrouw´. Een doula is een toevoeging aan je geboorteteam en biedt emotionele, fysieke en praktische steun aan de barende en haar partner tijdens het gehele bevallingsproces. Zij heeft je wensen, kracht en angsten leren kennen in de voorbereidende gesprekken. Zij weet hoe je benaderd wil worden tijdens de bevalling en welke omstandigheden voor ontspanning zorgen. Een doula is geen vervanging voor je partner en medische zorgverleners zoals de verloskundige, gynaecoloog of verpleegkundige. Wat een doula uniek maakt is de tijd en continue aandacht die ze voor jou (en je partner) heeft, in combinatie met de persoonlijke band die tijdens de zwangerschap is opgebouwd.

Heb ik een doula nodig?

Wat mij betreft kan iedereen een doula gebruiken. Een vertrouwd gezicht met volledige aandacht voor jullie beleving van het geboorteproces. De bevalling is niet alleen de geboorte van jullie kindje maar een gebeurtenis die je je hele leven zal herinneren. Een fijne ervaring heeft dus een grote impact op je leven. De geboortezorg in Nederland is vooral gericht op de gezondheid en veiligheid van moeder en kind. Voor emotionele steun, hulp met natuurlijke pijnbestrijding en praktische ondersteuning heb je een doula nodig.

Ik ben al bijna uitgerekend. Kan ik last minute nog een doula inschakelen?

Ja dat kan. Maatwerk is altijd mogelijk en ik doe mijn best om aan te sluiten op jullie wensen. In de beschikbare tijd voor de bevalling zullen we gesprekken inplannen om elkaar te leren kennen en jullie belangrijkste wensen te bespreken.

Mag ik een massage in het eerste trimester van mijn zwangerschap?

Als gecertificeerd massage therapeut neem ik altijd een anamnese af om te bepalen wat wel en niet kan tijdens de massage. In bepaalde situaties zal het nodig zijn om de massage routine aan te passen. Specifieke drukpunten die die bevalling kunnen opwekken zullen tot de uitgerekende datum niet gestimuleerd worden. Mocht je tegen die tijd de bevalling willen opwekken dan worden deze punten juist extra gestimuleerd. Warmtekussen kunnen het beste vermeden worden tijdens het eerste trimester, omdat deze afvalstoffen laten vrijkomen die in de baarmoeder terecht kunnen komen.

Vanaf wanneer mag ik mijn baby masseren?

Een babymassage kan al vanaf de geboorte maar is dan meer een aaiende beweging zonder druk. Liefdevolle aanraking helpt de ontwikkeling van je baby op psychisch en lichamelijk niveau. Shantala babymassage kan vanaf ongeveer 4 – 6 weken. Wanneer je vroeg begint met babymassage zal je baby er aan wennen en zelfs tot na de kruip fase genieten van dit ontspannen momentje.

Waarom werk je in een straal van 10km rondom Voorburg?

Ik kom per fiets of met het openbaar vervoer naar jullie locatie en wil kunnen garanderen dat ik er binnen een uur kan zijn. In het geval dat er een spoed situatie is neem ik, in overleg, een taxi.

Wat als je niet beschikbaar bent als mijn bevalling begint?

Uiteraard ben ik het liefst zelf bij je bevalling, maar er zijn wel eens onvoorziene omstandigheden. Ik werk samen met flexibele doula collega’s die als achterwacht beschikbaar staan. Zij zijn op de hoogte van jullie wensen rondom de geboorte van jullie kindje. Het is mogelijk om kennis te maken zodat jullie altijd een vertrouwd gezicht hebben. 

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Helaas is dit in de meeste gevallen (nog) niet het geval. Check de voorwaarden van jouw zorgverzekering voor de actuele status.

Hoe is jouw samenwerking met medische zorgverleners?

Als doula bemoei ik mij niet met het medische proces. Ik toon respect voor iedereen met wie ik werk en heb een open en ontspannen houding. Daardoor wordt mijn aanwezigheid gewaardeerd door het ziekenhuis personeel. Mochten er medische zaken onduidelijk zijn dan zal ik jullie stimuleren om zelf vragen te stellen ofwel het juiste moment af te wachten om dit bespreekbaar te maken.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem gerust contact met mij op, zodat ik je vraag persoonlijk kan beantwoorden.