Skip to main content

Angsten overwinnen. Vind je innerlijke kracht.

Augustus 2021 ging ik op vakantie met een vriendin in Noorwegen. Ja zonder kinderen, maar daar hebben we het later over.

De vakantie in Noorwegen was niet uitgestippeld. Mijn vriendin heeft een camper en we zouden gaan waar de zon scheen. Onverwachts heb ik op deze vakantie mijn angsten overwonnen en dat is precies wat jij ook kan oefenen. Zowel fysieke als mentale uitdagingen kan je beïnvloeden met feitelijke kennis en wilskracht.

Laat duidelijk zijn dat ik geen ‘fitgirl’ ben. Ik sport nooit. Ik beweeg wel graag. Als kind kreeg ik inspanningsastma waardoor ik regelmatig benauwd was tijdens de minste inspanning. Sinds ik mij kan herinneren heb ik hoogtevrees; zo erg dat ik tijdens gym niet op de bok kon staan zonder te trillen en te bevriezen. Dat gevoel vond ik zo ontzettend onaangenaam dat ik mezelf beloofde om dit te overwinnen.

Dat klinkt makkelijk gezegd dan gedaan. Ratio en Emoties sluiten zeker niet altijd aan. Hormonen hebben invloed op de fysieke reactie van je lichaam en op je gemoedstoestand. Het brein is echter heel sterk en met wilskracht kan je invloed uitoefenen op hoe je jezelf ziet.

Gedurende mijn leven heb ik meerdere beslissingen gemaakt om mijn hoogtevrees aan te pakken. Zelfs tot skydiven aan toe. Ik deed mindfulness oefeningen en leerde over de kracht van je gedachtes over je zelfbeeld.

Aangekomen in Loen was het een impulsieve beslissing om de Via Ferrata wandeling te maken. De foto’s van de hangbrug zagen er indrukwekkend uit. Altijd goed voor instagram ;-). Ik overtuigde mezelf dat ik een 7-uur durende wandeling wel aankon, inclusief berg beklimmen en uitzicht over extreme hoogtes. Ik ga ervoor! Om Pippi Langkous te quoten “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

De wandeling begon om half 10 en drie kwartier later stond ik zwetend en buiten adem te denken ‘waar ben ik aan begonnen? Ik kan dit helemaal niet!’. Ho! Stop! Ik laat mijn negatieve paniekgedachtes het niet overnemen. Ik kan dit wel! Ik ging vooraan lopen in de groep zodat ik meer tijd had om te rusten tijdens de pauzes. Ik stelde mijzelf haalbare doelen en koppelde overwinningen aan elke mijlpijl die ik haalde. Visualisaties over wat ik allemaal kon bereiken. Niet alleen tijdens deze wandeling maar in mijn leven. Het was tijd om mijn negatieve gedachtes over mijzelf van me af te schudden.

Ik kan alles zijn wat ik wil! Mijn innerlijke doula sprak bemoedigende woorden tegen mijn innerlijke kind en mijn huidige zelf. De bergbeklimming werd een helende reis. Wat een mooi cadeau!

Ontzettend trots en met een positief bijgesteld zelfbeeld bereikte ik om 17:00 uur de top van Mount Hoven.

Tijdens je zwangerschap is het heel normaal om angsten te ervaren en bang te zijn voor de bevalling. Er is ook een naam voor: tokofobie. Kan ik de pijn van de bevalling wel aan? Ben ik wel in staat om een kind te baren? Heb ik het in me om mijn kindje te verzorgen? Zal ik je wat vertellen? Jij kan dit! Vind je innerlijke kracht!

Maar hoe dan? Vraag je je misschien af. Voorbereiding is het antwoord. Informeer jezelf over het proces van bevallen. Wat heb jij nodig om dit met vertrouwen aan te gaan? Wie heb je daarbij nodig in je support team? Informeer jezelf over het leven met een baby. Volg een (privé) cursus en leer over het fysieke proces van de bevalling, de verschillende hormonen die meespelen en houdingen die je kan aannemen om de pijn te verlichten. Gebruik affirmaties en visualisaties om je gedachtes te beïnvloeden. Maak gebruik van de kracht van je gedachtes! Ga de bevalling met vertrouwen aan.

Toen ikzelf 8 en 6 jaar geleden beviel van mijn kindjes had ik dit vertrouwen en deze kennis niet. Ik wist ook niet wat een doula was. Maar wat had ik er graag een doula bij gehad! Niet om mij in mijn kracht te zetten. Want dat kan ik zelf. Maar om mij te herinneren aan de kracht die ik bezit. Een paar bemoedigende woorden hadden mij uit mijn angstgedachtes kunnen halen. Iemand die mij recht in ogen keek en zou zeggen: “Jij kan dit! Ik ben er voor je.” Maar de verloskundige en mijn partner hadden niet door dat ik zo angstig was en zeiden dus ook niks. En ja mijn kinderen zijn gezond geboren maar de mentale ervaring had een stuk beter gekund. En juist die mentale ervaring heeft zo veel invloed op de komende jaren. Ik gun ieder gezin een start vol zelfvertrouwen en steun.

“Birth takes a woman’s deepest fear about herself and shows her she is stronger than them.” Tijdens de zwangerschapscursus van Birth in Holland is dit de meest gekozen affirmatie door onze deelnemers. De deelnemers gaan naar huis met een nieuw gevonden vertrouwen in hun eigen kracht om de bevalling aan te gaan als een baas!